כיצד נעזור לילד להיפגש עם מוות?
עקרון: אמפתיה
הטיפ יומי: עבודה עם פחד מוות בחלום.
למשפחת ההורים החמה שלי שלום. אני שוב כאן אתכם, ד"ר עפר גרוזברד, פסיכולוג קליני בארבעת העקרונות לגידול ילד מוצלח. אתמול דברנו על עקרון ההתפעלות, היום נדבר על עקרון האמפתיה. זכרו, סרטון אחד ביום, חמש דקות ולא יותר, יעשה אתכם הורים טובים יותר.
היום אני רוצה לספר לכם על נורית שילד בכיתתה נדרס ומת. נורית הגיע הביתה מבית הספר מזועזעת וספרה זאת לאביה שלא ידע כל כך מה להגיד לה. סוף סיפור. הורים יקרים, מה דעתכם על הסיפור הזה? מה אתם הייתם מייעצים לאבא של נורית לעשות במקרה הזה?
אני מביט עליכם ואתם שותקים. אולי נזכרים בילדות שלכם וכמה היה לכם קשה בתור ילדים לחשוב על המוות ולתפוס את המוות. יש שם אבא אחד, אתה אומר שילד חושב שהוא יחיה לעולם. אתה צודק, הרבה ילדים חשים כך ומדחיקים את המוות. הורים יקרים, אבא של נורית אתה אתנו? בוא ננסה להבין למה לילד כל כך קשה לתפוס את המוות. ילדים נתקלים במוות, סבא שמת, ילד ששמעו שקרה לו משהו, בתקשורת מראים כל מני דברים, מלחמות והיום יום השואה. אז ילדים אם ירצו או לא ירצו יפגשו את המוות. אבל הורים יקרים תזכרו בילדות שלכם אתם הייתם מכוונים להתפתחות לפריחה להליכה קדימה. אם הייתם בכיתה ג' רציתם להיות כבר בכיתה ד'. וכל יום קרב אתכם אל המטרה. ילד לא רק שהוא שואף גדילה והתפתחות הוא על פי רוב מלא אקטיביות, צחוק ושמחה. מעבר לכך, ילד מתקשה להבין דברים מופשטים כמו מוות שבו הוא לא יהיה יותר קיים. כך שגם ברמה הרגשית שבה הילד מכוון התפתחות וגם ברמה הקוגניטיבית שבה קשה לתפוס מוות משום שזה עניין מופשט הילד מתקשה להתמודד עם מוות. זה עלול להפחיד אותו מאוד ולהיות בחוסר התאמה לכל תפיסת עולמו וחוייתו. אז מה בכל זאת עושים? ראשית כרגיל מקשיבים לילד לראות כיצד הוא מבין את המוות ומה הוא רוצה לדעת עליו או על האירוע. אם נקשיב טוב לילד שלנו נראה איך הוא פותר את הפרדוקס הזה שילד צריך להתמודד עם המוות. הילד ימצא לעצמו בדרך כלל פתרון מנצח ויהפוך את הפחד לניצחון. הוא עשוי לחשוב שהוא לא ימות לעולם ועד שיגדל תמצא תרופה. הוא עשוי לחשוב שזה עוד רחוק מאוד, הוא עשוי לאמץ פתרון דתי שיש חיים לאחר המוות. הורים יקרים לא הייתי ממהר לנפץ לילדים שלנו את האשליות במיוחד אם הן יצירתיות. ואם הילד שלכם ישאל אתכם אם או מתי הוא ימות בחשש עזרו לו להירגע. אל תבטיחו לו דברים לא נכונים אבל משפטים כמו אתה תמות עוד המון המון זמן או יש מי ששומר עליך יכולים לעזור.
עכשיו אני רוצה להדגים לכם את עקרון האמפתיה באמצעות הקשר שלנו. אבא של נורית אתה אתנו? אבא של נורית אני מבין כמה אתה נבוך כשנורית שואלת אותך שאלות על מוות ואתה לא יודע מה לומר לה. היא מפחדת ואתה מחפש את הדרך להרגיע אותה בלי לשקר. ואני אמפתי אליך עכשיו אבא של נורית כדי שאתה תהיה אמפתי לנורית שלך תקשיב למחשבותיה ותרגיע אותה בהתאם לצורך. ואני אמפתי אליך עכשיו אבא של נורית כדי שאתה תהייה אמפתי לנורית שלך. כי אם אתה תהייה אמפתי לנורית שלך מה יקרה? היא לא תהיה לבד בפחד המוות הזה שלה, תוכל לשתף אותך בו וגם תוכל להעלות פתרונות למצוקה הנפשית שלה או לבקש ממך פתרונות. ואם נורית שלך תוכל להתגבר על פחד המוות שלה וללכת קדימה בתקווה נורית שלך תהיה ילדה מוצלחת. עד כאן הורים יקרים עקרון האמפתיה וזכרו – הילד שלכם חייב לנצח את המוות בתודעתו לשם המשך התפתחותו.
ומה הטיפ היומי? נורית ספרה לאבא שלה חלום שהיא נמצאת במלחמה וצריכה להתחבא ופתאום היא רואה את אבא שלה והיא רצה אליו ומנסה להסביר לו מה קורה והוא משיב לה בשקט כאילו אין מלחמה וכלום לא קרה ולא מבין מה היא רוצה ממנו. הורים יקרים, מה דעתכם על החלום הזה? אבא של נורית אתה אתנו? נורית אולי לא נמצאת במלחמה אבל היא חווה מצבים מסוימים ביומיום כמלחמה. והיא מבקשת ממך עזרה בדרכים שלה ויש לה הרגשה – כי חלום זה בעיקר הרגשה – שאתה לא מבין אותה. שאתה לא אתה. אבא של נורית, תסביר את זה בבקשה לנורית שזה כנראה מה שהיא מרגישה. ותשאל אותה אילו אירועים היו בזמן שקדם לחלום שמהם היה הייתה יכולה לקבל את ההרגשה שאתה לא אתה לא מבין אותה ולא עוזר לה. אבא של נורית יש לך אתגר. קדימה. עד כאן הורים יקרים הטיפ היומי ושוב – עבדו עם החלומות של ילדכם. היום דברנו על עקרון האמפתיה, מחר נדבר על עקרון התקיפות. מחכה לכם. להתראות.
קטגוריות: גיל ההתבגרות, גיל החביון, הגיל הרך, יצירתיות וחשיבה מדעית, עבודה עם חלומות