למה באמת לא כדאי להעתיק בבחינות?
עקרון: נפרדות
הטיפ היומי: איזה חלומות יש לילד שמעתיק בבחינות?
למשפחת ההורים החמה שלי שלום. אני שוב כאן אתכם, ד"ר עפר גרוזברד, פסיכולוג קליני בארבעת העקרונות לגידול ילד מוצלח. אתמול דברנו על עקרון התקיפות, היום נדבר על עקרון הנפרדות. זכרו, סרטון אחד ביום, חמש דקות ולא יותר, יעשה אתכם הורים טובים יותר.
היום אני רוצה לספר לכם על יהונתן שהוא אלוף ההעתקות בבחינות. הוא יודע להכין פתקים כאלה קטנים שנשלפים ממקומות מסתור ברגע הצורך. הוא כותב על מקומות שונים בגופו, יוצא לשירותים ומחביא שם דברים ועוד. ממש מומחה שמעורר את הערצת כל חבריו. סוף סיפור. הורים יקרים, מה דעתכם על הסיפור הזה? מה אתם הייתם אומרים ליהונתן אילו הייתם ההורים שלו?
אני מביט עליכם וגם אתם נראים לי מעתיקנים כאלה. אתם יודעים הורים יקרים אם היינו מושיבים אתכם בכיתה עם מורה אני לא בטוח שהייתם מתנהגים כל כך שונה מהילדים שלכם. אז אל תשוויצו. ובכל זאת, יש שם אמא אחת שאומרת שהיא לא שואלת את הילד שלה איך הוא השיג את הציון הגבוה, העיקר שהשיג. הורים יקרים, ההורים של יהונתן אתם אתנו? למה לא כדאי לילד להעתיק בבחינה? מאוד פשוט. יתכן שזה רווח לטווח קצר אבל לא לטווח ארוך. הילד אומנם יצליח בבחינה אבל לא ידע את החומר. וזה החלק הקל. החלק הרציני יותר הוא זה שהוא לא לומד ללמוד, לסמוך על עצמו, להאמין ביכולתו. הוא כן לומד לרמות את האחר. ההישג האמיתי בלימוד לבחינה הוא לאו דווקא הציון על אף שהוא גם חשוב. ההישג האמיתי זה פיתוח היכולת לסמוך על עצמך. אתה לבד והחומר, איך תתמודד אתו? האם החומר יפחיד אותך, האם הקושי ירתיע אותך? והנה עבדת קשה, חשבת שלא תוכל, הבנת את החומר, השתלטת עליו ולא הוא עליך, הצלחת בבחינה כי ידעת את החומר – זו חוויה אמיתית של ניצחון. למעתיק יש חווית הצלחה ברמייה. זוהי הצלחה זמנית משום שמחר הוא יכול להיתפס ואמונה ביכולתו להשתלט על חומר ולהבין אותו לא תהיה לו. הוא יתקשה לסמוך על עצמו. הורים יקרים, הסבירו זאת לילדים שלכם שהמבחן האמיתי הוא יכולתם להאמין בעצמם וביכולותיהם. זה המבחן האמיתי ובו המעתיקים נכשלים ולטווח ארוך ישלמו את המחיר.
עכשיו הורים יקרים אני רוצה להדגים לכם את עקרון הנפרדות באמצעות הקשר שלנו. ההורים של יהונתן אתם אתנו? ההורים של יהונתן כמו שאני נפרד מכם, אומר לכם את שלי וסומך על עצמי, ככה אני רוצה שאתם תהיו עם יהונתן שלכם ותסבירו לו שהוא צריך להיות ככה עם העולם. אתם תסבירו ליהונתן שלכם את עקרון הנפרדות שכשהוא לומד ומתגבר על החומר וסומך יותר ויותר על עצמו הוא נפרד. אבל כשהוא מעתיק הוא תלוי במזל וכל הזמן חושש להיתפס. ואם יהונתן שלכם יבין את הדבר החשוב הזה את ההבדל בין ללמוד ולסמוך על עצמו לבין להעתיק ולסדר אחרים יהונתן שלכם יהיה ילד עם ביטחון עצמי שסומך על עצמו ויהונתן שלכם יהיה ילד מוצלח. עד כאן הורים יקרים עקרון הנפרדות וזכרו – למדו את ילדיכם לסמוך על עצמם במקום לסדר אחרים.
ומה הטיפ היומי? אז בקשתי להחליף כמה מלים עם יהונתן. יהונתן חמוד שמעתי שאתה אלוף ההעתקות בכיתה ושאתה גאה בתואר הזה. אתה מחייך. לא אל תחשוש אני לא הולך לספר למורים שלך. ואני בהחלט מתפעל מהטכניקות המתקדמות שלך בהעתקה. היית יכול ללמוד קורס בזה. אבל עכשיו רציתי לשאול אותך אם אתה זוכר חלומות שלך, במיוחד אלה בתקופת בחינות. אתה אומר שאתה חולם הרבה פעמים שאתה יושב על מרפסת שמתמוטטת או עולה במדרגות שפתאום נופלות. יהונתן חמוד אתה מבין את החלומות האלה. אתה אומר שלא כל כך אבל שאלה חלומות מפחידים. יהונתן, יש לך חלומות נפילה שהכל מתמוטט ואני לא מתפלא על החלומות שלך משום שאתה באמת מפחד כל הזמן שיתפסו אותך ואז באמת הכל יתמוטט. אבל אילו היית לומד משקיע ומצליח מתוך היכולות האמיתיות שלך אתה חושב שהמרפסות שלך היו ממשיכות להתמוטט? אני לא בטוח. עד כאן הורים וילדים יקרים הטיפ היומי – בדקו אצלכם מה מתמוטט לכם בחלום וקשרו זאת לחיי היומיום שלכם. היום דברנו על עקרון הנפרדות, בפגישתנו הבאה נדבר על עקרון ההתפעלות. מחכה לכם. להתראות.
קטגוריות: גיל ההתבגרות, גיל החביון, סוגיות הקשורות לגן ולבית הספר, עבודה עם חלומות, שיחות עם ילדים