איזו שאלה מפתחת חשיבה עצמאית פתוחה או סגורה?
עקרון: התפעלות
הטיפ היומי: משחק ההורה הטועה.
למשפחת ההורים החמה שלי, שלום. אני שוב כאן אתכם ד"ר עפר גרוזברד, פסיכולוג קליני בארבעת העקרונות לגידול ילד מוצלח. אתמול דברנו על עקרון הנפרדות, היום נדבר על עקרון ההתפעלות. זכרו, סרטון אחד ביום, חמש דקות ולא יותר, יעשה אתכם הורים טובים יותר.
היום אני רוצה לספר לכם על אמא של נטע ששואלת את נטע "רוצה שאקריא לך את הסיפור על האריה?" ולאחר מכן שואלת אותה אם היא רוצה לאכול קורנפלקס. אמא של הדר שואלת את הבת שלה "איזה סיפור את רוצה שאקריא לך?"או "מה את רוצה לאכול?". סוף סיפור. מה דעתכם הורים יקרים על שתי האמהות? האם אתם דומים בהתנהגותכם לאמא של נטע או לאמא של הדר? ולמי הייתם רוצים להיות דומים בין שתי האמהות? אני מביט עליכם ונדמה לי שאתם מתחילים לקלוט את מה שאני רוצה לומר לכם. אז אני אנהג ברוח מה שאני רוצה ללמד אתכם ובמקום לומר לכם את התשובה אתן לכם לגלות אותה ואתפעל מכם. אתם אומרים שאמא של נטע נותנת לה רק שתי אפשרויות סיפור עם אריה או לא סיפור עם אריה כך גם בנוגע לאוכל. אתם צודקים הורים יקרים. והנה אתם גם אומרים שאמא של הדר שואלת את הדר שאלה פתוחה שיש לה הרבה אפשרויות והדר צריכה לחשוב, והדר חשובה, והדר במרכז והדר כעת בוחרת ומתפעלת מעצמה משום שהיא מחליטה איזה סיפור היא רוצה לשמוע ומה היא רוצה לאכול. נטע לעומתה יכולה רק לומר אם היא רוצה או לא רוצה היא וודאי מרגישה פחות גאווה ופחות עצמאות. אתם רואים הורים יקרים, שאלתי אתכם שאלה פתוחה ואתם התחלתם לחשוב, אם הייתי שואל אתכם אם אתם נוהגים כמו אמא של נטע זו הייתה שאלה סגורה והייתם אומרים לי רק כן או לא. איזה הבדל?! הורים יקרים אל תחששו לשאול את הילד שלכם שאלות פתוחות, ותחכו תנו לו או לה זמן לחשוב. שאלות פתוחות דורשות זמן למחשבה עצמאית. והילד שלכם יתפעל מעצמו כי זו התשובה שלו, זה רצונו וזו בחירתו. עד כאן הורים יקרים על עקרון ההתפעלות וכמה זה חשוב לשאול את הילד שלנו שאלות פתוחות שהוא במרכז בהן.
ומה הטיפ היומי? אני רוצה ללמד אתכם משחק, הורים יקרים, משחק ההורה הטועה. אתם יודעים הורים יקרים שאתם בדרך כלל צודקים והילד בדרך כלל טועה, כן זה נכון במקרים רבים אבל מה דעתכם לתת לילד שלכם חוויה הפוכה. הציעו לו את המשחק הבא – במשך היום אתם עושים טעות אחת והוא צריך לגלות אותה. זה יכול להיות בשעת הקראת סיפור, הכנת ארוחת ערב או בכל עניין אחר. והנה במהלך סיפור את המכניסה משפט שלא שייך לסיפור והילד שלך יצעק אמא, אמא, התבלבלת זה בכלל מסיפור אחר, אמא התבלבלת והוא יהיה מאושר כי הוא צודק ואת תהיי מאושרת כי נתת לו אפשרות להיות צודק ואת טועה ואפילו שזה במשחק אתם יודעים הורים יקרים שכולנו משחקים לפעמים על אמת. עד כאן הורים יקרים הטיפ היומי – שחקו עם ילדכם את משחק ההורה הטועה. היום דברנו על עקרון ההתפעלות. מחר נדבר על עקרון האמפתיה. מחכה לכם. להתראות.
קטגוריות: גיל ההתבגרות, גיל החביון, הגיל הרך, יצירתיות וחשיבה מדעית