למה ילדים לא עוזרים בעבודות הבית?
עקרון: התפעלות
הטיפ היומי: מה נגיד לילד במקום: ״אתה קטן ולא יכול, כשתגדל תוכל״?
למשפחת ההורים החמה שלי שלום. אני שוב כאן אתכם ד"ר עפר גרוזברד, פסיכולוג קליני בארבעת העקרונות לגידול ילד מוצלח. אתמול דברנו על עקרון הנפרדות, היום נדבר על עקרון ההתפעלות. זכרו, סרטון אחד ביום, חמש דקות ולא יותר, יעשה אתכם הורים טובים יותר.
היום אני רוצה לספר לכם על אמא של ענת שכל הזמן מתלוננת שענת לא עוזרת בבית בכלל. "שום דבר הילדה הזאת לא עושה בבית. חיה כמו פרזיטית, לא עוזרת בכלום. בשום דבר". סוף סיפור.
מה דעתכם הורים יקרים? מה דעתכם על הסיפור הזה, מה אתם הייתם אומרים לענת אילו הייתם ההורים שלה? אני מביט עליכם ואתם שוב מחייכים, מוכר לכם. תגידו לי הורים יקרים למה ענת לא עוזרת? כי היא ילדה רעה? אני מניח שלא. ענת לפי דעתי לא עוזרת לאמא שלה משום שאמא שלה לא מאפשרת לה לעזור. אתם יודעים להורים יש הרבה סיבות לא מודעות למה דווקא לא לאפשר לילדים לעזור. יש הורים שמרגישים טוב שהם עושים הכל. זה עוזר להם עם רגשי האשמה שלהם שהם לא הורים מספיק טובים. הנה הם מקריבים בשביל הילד ועושים בשבילו הכל והוא לא צריך לעשות כלום. אבל אז הילד נשאר ילדותי וגם עם רגשי אשמה שהוא לא ילד מספיק טוב ולא עוזר. יש הורים שאומרים שלבד הולך להם יותר מהר מאשר להסביר לילד. הורים יקרים, הילדים שלכם רוצים להיות שותפים במטלות הבית. הם לא רוצים להיות פרזיטים. אבל עליכם לשתף אותם ולא לומר שיותר מהר לעשות לבד. זה נכון אולי לטווח הקצר אבל לא לטווח הארוך. וודאי שאם הילדים שלכם יעזרו לכם יהיה לכם יותר קל. אבל הכי חשוב הילדים שלכם וגם אתם אולי לא יודעים את הסוד הגדול גם הם וגם אתם רוצים שותפות אמיתית בעבודות הבית. אז אמא של ענת את אתי? במקום לומר שענת לא עוזרת בבית בכלל תני לה אפשרות אמיתית לעזור. מטלות מסוימות שתהיינה שלה, שתפי אותה, היא רוצה להיות שותפה ובעיקר רוצה לזכות בהתפעלותך על עזרתה בבית. וזכרו הורים יקרים, אין ילד שלא עוזר, יש הורה שלא משתף.
עכשיו אני רוצה להדגים לכם הורים יקרים את עקרון ההתפעלות באמצעות הקשר שלנו. אמא של ענת את אתי? אני באמת מתפעל ממך אמא של ענת. אני מדמיין אותך ואת ענת מחלקות ביניכן את מטלות הבית ואיך ענת נהנית לעזור לך ואיך שאת מתפעלת ממנה. אני מתפעל ממך עכשיו אמא של ענת כדי שאת תתפעלי מענת שלך כדי שענת שלך תוכל להתפעל מעצמה ומאיך שהיא עוזרת לך, כדי שענת שלך תהיה ילדה מוצלחת. עד כאן הורים יקרים על עקרון ההתפעלות – וזכרו, אין ילד שלא עוזר יש הורה שלא משתף.
ומה הטיפ היומי? תגידו הורים יקרים אתם לפעמים אומרים לילדים שלכם "אתה קטן ולא יכול. כשתגדל תוכל"? מחייכים, אה… עובדתית יתכן שאתם צודקים אבל למה לא להתפעל מהילד שלנו על כך שהוא רוצה לנסות ולהצליח, רוצה לגדול. במקום לומר לו שהוא קטן ולא יכול בוא נראה מה הוא כן יכול, בואו נעזור לו במה שקשה לו ואולי נעשה זאת ביחד. למה להשתמש במשפטים האלה שמקטינים אותו ומגדילים אותנו. אנחנו כהורים באמת לא צריכים אותם. הורים יקרים, עצם הרצון של הילד שלכם לנסות ולהתנסות הוא נפלא. פרגנו לו על כך. עד כאן הורים יקרים הטיפ היומי – במקום "אתה קטן ולא יכול" אמרו לו "כל הכבוד לך שאתה מנסה". היום דברנו על עקרון ההתפעלות. מחר נדבר על עקרון האמפתיה. מחכה לכם. להתראות.
קטגוריות: גיל ההתבגרות, גיל החביון, הגיל הרך